Sunt o mulțime de argumente care să te convingă să îți schimbi drumul profesional de la ceea ce faci acum, către IT. Însă în spatele beneficiilor pe care le au specialiștii IT există ore de pregătire și muncă, în care pasiunea și dăruirea 100% sunt esențiale pentru reușită. Trecerea către acest domeniu nu se face peste noapte, iar dacă ești la început de drum, ai nevoie să parcurgi anumiți pași pentru a începe activitatea în IT.
Fii dispus să începi de la 0
Primul și cel mai important pas e să fii pregătit să începi totul de la 0, fie că e vorba de o carieră în IT, fie că e vorba de educație în această direcţie. Ca în orice lucru pe care îl faci cu plăcere, în IT e nevoie de entuziasm și motivație constantă, de când ai ales noul drum și până când ajungi la obiectivul setat.
Dacă deja ai experiență de muncă, indiferent de statutul tău profesional actual, obișnuiește-te cu gândul că ai să faci câțiva pași înapoi. Chiar dacă ai experiență sau ești bun în ceea ce faci acum, va trebui să demonstrezi aceleași aptitudini în noul domeniu pe care vrei să-l cucerești.
.
Urmează cursuri utile
Când nu ai experiență în IT, cursurile din domeniu îți sunt „cel mai bun prieten”. Participarea la cursuri specializate dovedește interesul și angajamentul față de noul domeniu ales, dar mai presus de toate, reprezintă fundația pe care îți clădești cariera.
Investește-ți timpul în cursuri care sunt cu adevărat utile, altfel timpul devine inamicul tău. Alege cursuri de programare sau de design în care orice înveți teoretic are aplicabilitate practică imediată. Dacă programa te ajută și să obții certificări importante în domeniul IT și recunoscute internațional, cu atât mai bine! Acestea se vor adăuga abilităților practice pe care angajatorii le urmăresc la interviu.
.
Ai răbdare să acumulezi abilități de lucru
După cum îți spuneam, în IT nu se întâmplă minuni peste noapte. De exemplu, dacă vrei să înveți programare, durează aproximativ 6 luni ca să începi să gândești din perspectiva unui dezvoltator de software, urmând un proces logic specific domeniului.
Cel mai important element într-o carieră IT sunt abilitățile de lucru, pe care le înveți prin experiență și pregătire. În cazul tău, accentul va fi pus pe pregătire, așa că ai nevoie de un program de studiu în cadrul căruia să dobândești abilitățile necesare pentru un job entry-level.
Găsește un program de studiu de încredere și urmează-l până la capăt, chiar dacă durează mai mult decât te-ai așteptat. Unele skill-uri necesită timp mai îndelungat pentru a fi însușite, așa că nu îți pierde răbdarea. Dacă e o schimbare în care crezi, atunci merită toate eforturile.
.
Folosește abilitățile dobândite în trecut
Abilitățile de lucru dobândite în trecut pot fi transferate în cariera ta ca specialist IT. Faptul că te poți concentra asupra muncii sub presiunea deadline-ului, capacitatea de a realiza și prioritiza sarcinile, sau creativitatea sunt abilități apreciate și în IT.
În plus, specialiștii IT sunt solicitați în domenii variate, astfel că poți îmbina cunoștințele dobândite până acum cu cele de IT. Pasiunile și experiența din trecut pot sta la baza unui proiect unic, pe care să îl implementezi chiar tu și prin care să devii cunoscut în ambele domenii în care ai pregătire.
.
Alege un job în IT pe placul tău
Vrei să te simți împlinit în cariera ta, așa că alege job-ul pe care îl faci cu plăcere, iar când vine vorba de specializările în IT ai o mulțime de alternative. Realizează o listă cu acele tipuri de activități care ți se par mai interesante și concentrează-ți toată atenția asupra lor.
Ca specialist IT ai posibilitatea de a lucra fie ca angajat, fie ca freelancer, atât pentru companii sau proiecte din țară, cât și pentru cele din străinătate. În ce ipostază crezi că ai fi mai împlinit? Odată ce știi cum vrei sa evolueze cariera ta, realizează și rămâi fidel unui plan de acțiuni care te duc mai aproape de atingerea obiectivului.
.
Găsește noi moduri de a căuta job-uri
Cei care îți văd CV-ul sau te întâlnesc pentru prima oară, s-ar putea să nu înțeleagă de ce trecutul tău diferă atât de mult de planurile de viitor. Așa că împărtășește lumii povestea ta, de ce ai făcut această tranziție și ce te motivează să pornești pe acest drum. Da, experiența e importantă, dar poți câștiga încrederea și cu ambiția și personalitatea ta.
Dacă în compania ta e nevoie de specialiști IT, spune-le superiorilor de dorința ta de reorientare. Pentru angajator e mai ușor să recruteze intern oameni pentru diferite funcții, iar tu înțelegi deja cultura companiei, procedurile interne și ai acumulat experiență în domeniul în care ai lucrat până acum.
Companiile de toate dimensiunile caută mereu oameni cu abilități dovedite, pe care se pot baza. Ca să crești șansele de a fi tu cel pe care îl aleg, construiește relații cu persoanele care te pot recomandă sau care te pot ajuta să obții un interviu. Indiferent că ești într-un mediu business, târguri de specialitate sau la întâlniri cu prietenii, povestește-le despre planurile tale și crește-ți șansele de a fi recomadat. Cuvântul magic e „networking”.
Trecerea cu succes de la un alt domeniu către IT presupune timp, așa că nu-ți pierde entuziasmul și răbdarea. Începe cu pași mici, chiar de unde te afli. Chiar și pașii mici făcuți în direcția bună pot fi de mare impact pentru viitorul tău în IT. Nu te lăsa descurajat de obstacole sau de cei care cred că nu vei reuși. Amintește-ți mereu care e obiectivul tău și găsește motivația în propriile aspirații.