Norvegia devine prima țară din lume care interzice tăierile de copaci, făcând, astfel, un mare pas către combaterea defrișărilor. Asta înseamnă interzicerea achiziției din bani publici a oricărui produs care contribuie la tăierea pădurilor tropicale.
“Este o victorie importantă în lupta pentru protejarea pădurilor tropicale. În ultimii ani, mai multe companii și-au luat angajamentul să înceteze achiziția de produse care pot fi legate de distrugerea pădurilor tropicale. Dar până acum acest model nu a fost urmat și de guverne”, spune Nils Hermann Ranum de la Rainforest Foundation Norway.
La summit-ul climatic de la New York din 2014, Novergia, Germania și Marea Britanie au promis să “promoveze angajamente naționale care să încurajeze lanțuri de furnizare zero-defrișare”. Adică să adopte politici de achiziții publice care să asigure că uleiul de palmier, soia, carnea de vită și lemnul provin din surse sustenabile.
Potrivit Climate Action, producția de ulei de palmier, soia, carne de vită și obiecte din lemn din șapte țări cu rate mari de defrișare (Argentina, Bolivia, Brazilia, Paraguay, Indonezia, Malaezia și Papua Noua Guinee) contribuie în procent de 40% la defrișările globale și 44% la emisiile de carbon asociate în perioada 2000-2011.
Sursa: The Huffington Post