Uniunea Europeană pune la dispoziția firmelor inovatoare o sumă în valoare de 2 milioane de euro pentru dezvoltarea capacităților acestora în prelucrarea descoperirilor științifice.
Consiliul European de inovare (CEI) se află încă în faza pilot, însă în anul 2021 se anunță adevărata sa implementare. Pentru o finanțare de 120 de milioane de euro, CEI va selecta un număr de 68 de start-up-uri pentru acest proiect-pilot. Finanțarea apare în dorința de a accelera demersul avansării tehnologiei și a veni în ajutorul IMM-urilor(firmele mici și mijlocii) în atragerea de investiții privare și mixte.
Până pe data de 10 mai 2019, cei care fac parte din acest domeniu de inovație vor putea să-și exprime dorința de a atinge suma alocată de CEI.
Aceasă etapă pilot va fi supravegheată de 15-20 de lideri ai inovării, care vor fi la dispoziția viitorului CEI în instruirea start-up-urilor înscrise, ocupându-se în același timp și de promovarea internațională a proiectului.
Până acum, companiile implicate au dezvoltat inovații precum diminuarea zgomotului produs de traficul urban, noi tehnologii de plată online, ecrane care, pe zi ce trece, devin tot mai eficiente prin putere energetică.
Vecinii maghiari au ajuns în fața României pe lista IMM-urilor CEI, cu 5 firme inovatoare participante, în timp ce țara noastră nu este beneficiară niciunui loc pe această listă. Stringbike, una din firmele maghiare care fac parte din proiectul-pilot al noii Consiliu, a pus în picioare o inovație destinată personelor cu dizabilități, dezvoltând o bicicletă-scaun pentru facilitarea deplasării acestora.