Comisia Europeană propune o serie de recomandări cu privire la modul în care este utilizată inteligența artificială de către firme, recomandări ce vizează codul etic. Intenția lor este de a preveni utilizarea ilegală a tehnologiei.
Andrus Ansip, comisarul european al sectorului digital afirma că: „Dimensiunea etică a inteligenţei artificiale nu este un lux sau ceva suplimentar. Societatea noastră poate beneficia de tehnologie numai dacă există încredere”. Cu alte cuvinte, proiectele ce vizează intelgiența artificială ar trebui să fie realizate pe baza unor elemente, precum transparența, existența unor algoritmi siguri și a unor persoane care să supravegheze proiectele și să respecte regulile impuse de protecția datelor.
Comisia Europeană a făcut public interesul ei pentru modul în care este folosită inteligența artificială, în urma dezbaterilor globale referitoare la condițiile în care o companie ar trebui să pună reglementările etice înaintea intereselor personale de la locul de muncă.
Inteligența artificială vine cu o serie de beneficii, precum: perfecționarea în domeniul medical, detectarea fraudelor și a riscurilor de secuitate. Mai mult decât atât, aceasta poate fi folosită și în afacerile ilegale și în practicile imorale. De aceea, a fost cerut ajutorul a 52 de specialiști din mai multe domenii( mediul academic, asociații industriale, companii mari – Google, SAP, etc.) cu scopul de a întocmi un set de reguli de etică, special destinate în cazul utilizării inteligenței artificiale.
Președintele BITKOM (Asociația Federală a Germaniei pentru Tehnologie, Telecomunicații și New Media) ne-a asigurat că aceste principii nu vor interveni în evoluția domeniului tehnologic din Europa.