Renunțarea la obligativitatea trecerii la ora de vară a fost votată de către Parlamentul European, așa cum menționează și BBC.
Conform acestei decizii, statele din Uniunea Europeană au posibilitatea până la începutul anului 2021 să stabilească dacă vor renunța la schimbarea orei sau nu. Ideea schimbării orei în funcție de anotimpul cald și anotimpul rece, a fost introdusă în România odată cu Primul Război Mondial. Ora a fost schimbată cu scopul reducerii cărbunului necesar producției de război, iar mai târziu, pentru a economisi energia electrică.
Pănă la momentul actual, statele membre din UE treceau la ora de vară în luna martie, în ultima zi de duminică a lunii, urmând să revină la ora de iarnă în ultima zi de duminică a lunii octombrie.
La numărarea voturilor, s-a anunțat că 410 dintre acestea au fost de acord cu schimbarea și 192 împotrivă. Cu toate acestea, decizia finală va fi luată odată cu finalizarea negocierilor statelor membre.
După ce s-a dovedit faptul că majoritatea cetățenilor sunt pentru schimbare, printr-un sondaj realizat la nivel european, Comisia Europeană a propus ca încetarea trecerii la ora de vară să aibă loc din luna septembrie. Sondajul a arătat că 4,6 milioane de persoane(84%) s-au declarat în favoarea renunțării la ora de vară, 70% dintre aceștia fiind germani.